Kemalli Ümm-i Tepesi

Kemalli Ümm-i Tepesi
Kemalli Ümm-i Hz.Mezarı bulunduğu tepe

KEMALLI CEVİZİ

Kemallı Cevizi ve Kemallı Köyü (goz)Ceviz Hakkında Herşey Cevizin Faydaları,Yararları,Zararları
Şifalı Bitki

Kemallı Köyün Alt Yapısı

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi 2009 Yılında kısmen tamamlanmıştır. kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kahramanmaraş Bertiz Kemallı Köyü

Bölgede ilk çağlarda hititler yaşamıştır ve bağcılıkla uğraşmışlardır. Daha sonra Mama'lılar yaşamıştır.(Mama'lılara ait 4000 yıllık mezar bulunmuştur). Daha sonra Ermeni'lerin de bölgede yerleştiği bilinmektedir. Köy'e ilk Türk yerleşimi 1300'lü yıllarda olmuştur. Köyün bilinen ilk ismi kaynaklarda Saydeli olarak geçmektedir. Köye ilk yerleşen Türk'lerin Doğu Türkistan'dan geldiği bilinmektedir. Daha sonraları Kemal-î Ümmî ismindeki bir evliya Timur istilasından kaçarak himayesindeki insanlarla birlikte bu köye yerleşmiştir. 1500'lü yıllarda kendisinin evliya olduğu anlaşılınca köyün İsmi Kemal-î Ümmî köyü olarak değiştirilmiştir.

Ana Sayfa

Kültürü

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri. şehir merkeziyle büyük oranda benzerlikler taşır.yufka ekmekleri vardir.ama kendi yöreye özgü yemeklere çok sik raslanır.halkın konuşması kahramanmaraş ağzından daha çok istanbul ağzını andırır. kemallı köyünde yazları nüfus kalabalıklaşır kışları hayat çok sakindir Köyümüzdeki konuşulan dil Osmanlı 'dan bu günümüze kadar bozulmadan gelen çve halen kullanılan kelimeler vardır. Osmanlı'nın ve Anadolu'nun örf adetleri gelenek görenekleri ve kültürü halen devam etmektedir ve büyükler tarafından sonraki kuşağa aktarılmak gayreti içinden bulunulmaktadır. Köyümüzde bulunan kanli beağ'nda bulunan suyun lezet ve tatı başkadır suyun serinliğide başka. Bertiz Çayı'nda bulunan Sazan ve Alabalık tadını hiç bir yerde bulamayacağınız ayrıca son zamanlarda yaygın olarak yapılan artan arıcılık şekersiz bal, kara kovan balı, üzüm pekmezi, Türkiye 'de bulunmayan ürünleremizdendir.son asırlarda köyümüz gelenek ve yemeklerini kemallı cevizi ayrı bir tat ve lezzet vermekte

Cevizin Yararları

Cevizin Yararları



Kan dolaşımını düzeltiyor" Ceviz ağaçlarının evlere çok yakın dikilmemesi ve etrafı kapalı ceviz bahçelerinde saatlerce şekerleme yapmanın sakıncalı olduğuna dikkat çekilse de, kökü, yaprakları, kabuğu ve meyveleriyle tam bir şifa kaynağı olduğu artık herkes tarafından bilinir.



Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik ve tümör engelliyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir. Ceviz kan dolaşımını düzenler, karaciğer fonksiyonlarını düzenler, serum kolesterolünün azalmasını sağlar ve Anormal Antikor oluşumunu engeller."



Cevizin bir kalp dostu da olduğunu anlatan Özdemir, sert kabuklu meyvelerde yer alan çoklu doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalıklarında önleyici rol oynadığının bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını söyledi.



Omega 3 ve 6'nın Mucuzeleri



Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliğin ise; Omega 3 ve Omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içinde barındırması olduğunu belirten Mehmet Özdemir, şunları söyledi:



"Damar dostu antioksidan ve yaşlılık engelleyici cevizin içerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller. Kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, Prostat Kanserinden korur. Yapılan çalışmalarda, haftada toplam 2-3 avuç ceviz yiyenlerin kalp krizi geçirme riskinin yemeyenlere göre yüzde 50 daha az olduğu görüldü.



Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağlar kalbi korur. Yaprağı haşlanıp, Suyu ile saçlar yıkanırsa kepeklenmeyi önler. Yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde de erkeklerde cinsel gücü artırmaktadır."



Cevizin FAydaları

Cevizi faydaları
Bir cevizi elinize alinca, en disinda bir yesil kabuk, sonra tahta bir yapi, daha sonra ince bir zar ve en icte de tartismasiz sekilde insan beynini hatirlatan beyaz bir yapiyla karsilasiriz. Ceviz, disindaki yesil kabugu ile kafa derisine, sert kabugu ile kafatasına, icindeki zari ile beyin zarina,asil meyvesi ile de beyin e benzeyen harika bir gidadir. Beynimizin kucultulmus bir modeli olan cevizin meyveler arasinda gumus iyonu ihtiva eden tek meyve olmasi elbette harikadir. Fakat bu gumus iyonuna, icra ettigi Elektronik vazife acisindan ihtiyac duyan tek organin beyin oldugunu soylersek, saniriz bu muhtesem benzerlik ve mukemmel yaratilis karsisinda tuylerimiz diken diken olmaktadir. I.T.U. mezunlari elektronik dergisinden alintidir.
Not: Yas ne olursa olsun gunde 1-2 adet ceviz yemek beyin uzmanlari tarafindan israrla tavsiye edilmektedir. Ozellikle gelisme cagindaki cocuklar icin….
Cevizin mide, bagirsak, bobrek ve deri rahatsizliklari gibi bircok hastaliga iyi geldigini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, "Cevizin sadece meyvesi degil, kabuklari ve yapraklari da bircok rahatsizlik icin kullanilmaktadir"dedi.
Cevizin kanda zararli kolesterolun birikmesini onledigini, yuksek kolesterolu dusurdugunu ifade eden Karadeniz, "Ceviz, damar tikanikligi ve seker hastaliginin tedavisinde kullanilmaktadir. Mide gazini giderir. Grip ve nezleye iyi gelir. öksurugu keser. Sindirim sistemi bozuklugunu giderir. Ceviz, vucudu soguktan korumak icin de yenir. Yorgunlugu ve bitkinligi
giderir. Zehirlenmelere ve zehre karsi etkilidir. Zindelesmeyi saglar" diye konustu.
Karadeniz, cevizin yapraklarindan elde edilen juglon Maddesinin eczacilikta kan temizleyici ve kuvvet verici olarak kullanildigini kaydederek, soyle devam etti: "Seker hastalari ceviz yapragini kaynatip icmelidir. Ceviz yapragi ve kabuklari kaynatilip Balla karistirilarak icildiginde kansizliga iyi gelmekte, bu cay kani temizlemekte, kalbi guclendirmekte, ishali ve dizanteriyi kesmekte, sinir sistemini guclendirmektedir. Ceviz meyvesi cocuklarin gelismesini hizlandirmaktadir. Ceviz beyin icin gerekli olan gumus iyonlarini ihtiva ettiginden, bebekten yasliya kadar herkes icin ideal bir meyvedir


CEVİZ: Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif açısından çok besleyici bir besindir. Kalori değeri yüksek bir besin olan cevizde sağlığımız için tercih etmemiz gereken doymamış yağ vardır.
Cevizin Faydaları: İçerdiği Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sayesinde beyin ve zekâ gelişimini destekler. Vücuda enerji verir. Hafızayı kuvvetlendirir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Hazımsızlığı giderir. İshal, kabızlık ve dizanteriyi giderir. Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydası görülür. Ceviz yağı Bağırsak kurtlarını döker. Ciltteki lekelere sürülüp ovulursa lekeleri giderir. Nasırlara sürülürse iyileştirir. Ceviz, Bal ile birlikte yenirse basura iyi gelir.
Ceviz Nasıl Kullanılır? Ceviz ağacının, meyvesi olan cevizin ve cevizden elde edilen ceviz yağının dışında, kabukları ve yaprakları da kullanılır. Yeşil kabukları ezilerek saçları ve elleri boyamakta kullanılabilir. Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen su çay olarak içilirse mideyi kuvvetlendirir, boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına

Euro_D Tatil Programı

Euro_D Tatil Programı

Euro_D Tatil Programı Çekimleri

Euro_D Tatil Programı Çekimleri

Euro_D Tatil Programı Çekimleri

Euro_D Tatil Programı Çekimleri

8 Ocak 2010 Cuma

Kahramanmaraş Bertiz Kemallı Köyü


1 yorum:

  1. KAHRAMANMARAŞ'LILAR BU KAHRAMANMARAŞ BERTİZ KEMALLI CEVİZİNİ TANITMAK HEPİMİZİN GÖREVİ SİZLERDE ELİNİZDEN GELEN HERŞEYİ YAPMANIZI RİCA EDİYORUM.EKONOMİK OLARAK KATKISI TÜM KAHRAMANMARAŞ'IMIZI ETKİLEYECEKTİR.tANITIM OLARAKTA KAHRAMANMARAŞ'IMIZI ETKİLEYECEKTİR.

    YanıtlaSil

CEVİZLE BEYİNİN BENZERLİĞİ

CEVİZLE BEYİNİN BENZERLİĞİ



Araştırmacılar ceviz ile beynin fiziki benzerliği üzerinde son yıllarda çok kafa yoruyor. Cevizdeki besinlerle beynin ihtiyacı olan vitaminlerin

benzerliği de şaşırtıcı.



Bir cevizi elinize alınca en dışında bir yeşil kabuk sonra tahta bir yapı daha sonra ince bir zar ve en i çte de tartışmasız şekilde insan

beynini hatırlatan beyaz bir yapıyla karsılaşırız.



Ceviz dışındaki yeşil kabuğu ile kafa derisine sert kabuğu ile kafatasına içindeki zarı ile beyin zarına asil meyvesi ile de beyine benzeyen harika bir gıdadır.



Beynimizin küçültülmüş bir modeli olan cevizin meyveler arasında gümüş iyonu ihtiva eden tek meyve olması elbette harikadır. Fakat bu gümüş iyonuna icra ettiği elektronik vazife açısından ihtiyaç duyan tek organın beyin olduğunu söylersek sanırız bu muhteşem benzerlik ve mükemmel yaratılış karşısında tüylerimiz diken diken olmaktadır.



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz cevizin kanda zararlı kolesterolün birikmesini önlediğini ve yüksek kolesterolü düşürdüğünü söyledi.



Prof. Dr. Turan Karadeniz taze cevizde yüzde 5-6 oran ında C vitamini bulunduğunu belirterek "Kuru ceviz bol miktarda C B1 B2 A ve E

vitaminlerini içermektedir" dedi.



Cevizin mide bağırsak böbrek ve deri rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığa iyi geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz "Cevizin sadece

meyvesi değil kabukları ve yaprakları da bir çok rahatsızlık için kullanılmaktadır" dedi.



Cevizin kanda zararlı kolesterol ün birikmesini önledi ğini yüksek kolesterolü düşürdüğünü ifade eden Karadeniz "Ceviz damar tıkanıklığı

ve şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Mide gazını giderir.



Grip ve nezleye iyi gelir. Öksürüğü keser. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir. Ceviz vücudu soğuktan korumak için de yenir. Yorgunluğu ve bitkinliği giderir. Zehirlenmelere ve zehre karşı etkilidir. Zindeleşmeyi sağlar" diye konuştu.



Cevizin yapraklarından elde edilen juglon maddesinin eczacılıkta kan temizleyici ve kuvvet verici olarak kullanıldığını kaydederek şöyle devam etti: " Şeker hastaları ceviz yaprağını kaynatıp içmelidir. Ceviz yaprağı ve kabukları kaynatılıp balla karıştırılarak içildiğinde kansızlığa iyi gelmekte bu çay kanı temizlemekte kalbi güçlendirmekte ishali ve dizanteriyi kesmekte sinir sistemini güçlendirmektedir. Ceviz meyvesi çocuklar ın gelişmesini hızlandırmaktadır.

Ceviz beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını ihtiva ettiğinden bebekten yaşlıya kadar herkes için ideal bir meyvedir ."

ŞİFALI BİTKİ CEVİZ

ŞİFALI BİTKİ CEVİZ
Ceviz Ağacı (Junglans Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs' ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır. 25-30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.

Ceviz yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik) etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde etkilidir. İştah açıcı, kan şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula), frengi (sifilis), egzema (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen çok etkili bir banyo katkısı elde edilir. Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında, kısa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzemalara, ayak terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir. Ağız boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak hastalıklarında gargara yapılmalıdır.

Ceviz yaprağının kaynama suyu banyo suyuna eklendiğinde, donuk kabarcıkları iyileşir. Ceviz yaprağı kaynama suyu, hızlı saç dökülmelerinde de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanılır. Bu sıvı ayrıca, kafa bitine karşı da çok etklidir.
Haziran ortasında toplanan cevizlerden, mide, karaciğer ve kanı temizleyen, mide yorgunluğunu ve bağırsak çürüklüğünü gideren çok etkili bir ceviz tentürü elde edilir. Bu tentür, ayrıca kan koyuluğuna karşı da çok yararlıdır.
UYARILAR: İçerdiği tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısı veya kusmaya yol açabilir. Bunun dışında, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi yoktur. (Referans3)
Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak:
1) Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. (Referans1)
2) Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 2-3 dakika boyunca hafif ısıda kaynatılır. Süzülen çay kullanıma hazırdır. Günde 2-3 bardak içilir. (Referans3)
Banyo ve Yıkama Katkısı: “Tam banyolar için”, iki büyük avuç ince kıyılmış yaprak, akşamdan 2-3 lt suya eklenir. Sabahleyin hafif ateşte 4-5 dakika kaynadıktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Gerektiğinde, bitki miktarı bir misli arttırılabilir.
Tentür hazırlamak: Haziran ortasında, 20 kadar genç ceviz dörde bölünerek bir cam kavanoza koyulur ve üstüne 1 lt kanyak eklenir. Kanyak, cevizlerin üstüne çıkmalıdır. Ağzı iyice kapanan kavanoz 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir. Sonra süzülerek koyu renkli şişelere doldurulur. Gereğine göre, 15-20 damla alınır.


Referanslar:
1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Sağlık", Maria Treben
2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacılık Fak.
3- "Bir Yudum Sağlık", N.Eröztürk,Anahtar Kitaplar Yayınevi, İstanbul,2000
Oturma Banyosu
Tam banyo için, gerekli bitkiler geceden soğuk suya koyulur. Bir banyo için bir kova dolusu (6-8 litre) taze bitki veya 200 gr kurutulmuş bitki gereklidir. Ertesi gün bu miktar ısıtılır (kaynatılmaz) ve süzüldükten sonra banyo suyuna eklenir (küvet). Banyo süresi 20 dakikadır. Kalp ve göğüs bölgesi suyun dışında kalmalıdır. Ilık ya da sıcak su ile belirtilen sınırları aşmayacak şekilde doldurulmuş küvete bitki suyunu süzüp boşalttıktan sonra 20 dakika süreyle oturmalısınız. Bu esnada ilgili sayfalarda belirtilen bitki çayını da yudum yudum içebilirsiniz. Banyodan sonra kurulanılmaz ve durulanılmaz. Bir bornozun içinde, sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir.
Yarım banyo için, yarım kova (3-4 litre) taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki gereklidir. Yarım banyonun hazırlanışı ve uygulanışı da aynı tam banyo gibidir. Ancak, banyo suyu böbreklerin üstüne kadar çıkmalıdır. Yarım banyo süresi de 20 dakikadır. Banyodan sonra kurulanılmaz ve bir bornozun içinde, sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir. İlgili sayfalardaki bitki özelliklerine uygun önerilere dikkat edilmesi gerekir.


BERTİZ kABARCIK ÜZÜMÜ

BERTİZ kABARCIK ÜZÜMÜ

Cevizin Faydaları-Cevizin Yararları-Cevizin Faydası?

Cevizin Faydaları-Cevizin Yararları-Cevizin Faydası?

Günde 3-5 tane tüketilmesi önerilen cevizin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, diyabeti, inmeyi, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor ve de kalp atışlarında düzensizliği önlüyor.
Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.

Cevizdeki l-arginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor. Cevizdeki yağ asitlerinin kalp hastalıklarını önleme etkileri de mevcut.

Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Asya'da ceviz hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını yükseltebileceklerine inanıyor.

Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği, daha fazla öğrenim ve davranış bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemleniyor. Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3 bakımından çok zengin.

Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun önüne geçiyor.

Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor. Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.

Cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği ileri sürülüyor.

Ceviz, antioksidan savunmada önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.

genel görünüm

genel görünüm
ceviz ormanı

genel görünüm1

genel görünüm1
ceviz ormanı

gün batımı

gün batımı
kim çekmiş teşekürler

yaylaları

yaylaları
yazın yazlık olarak kullanılan yaylalar